Home   Contact Us
Acties

Acties

Acties blijven een belangrijk onderdeel van Zythos.

Een van de nieuwe middelen om efficient acties te voeren, is het medium Internet.

Volgende acties werden reeds gevoerd.

Geuzeproblemen
Bush <-> Busch
Inbev<-> Boddin..
Ind. bierwereld
Belgisch ?
Sluiting Hoegaarden
Inbev verliest
Actie Trappist

Zythos Enquête
Rookverbod
 

 

 

Inbev verliest...(maar het kan hen niet schelen)

Zythos vzw(Ons kan het wél schelen !)

Stap af van de grijze eenheidsworst en kies zélf waar en door wie uw bier gebrouwen wordt, en geef zo uw bierlandschap meer kleur.

er zijn immers nog meer dan 100 Belgische brouwerijen
waar we wél fier kunnen op zijn !

download de folder en verspreid hem !

De Belgische en Westeuropese biermarkt krimpt in. Hier is niet echt veel meer te halen voor wereldspeler nummer één. Stijging van het biervolume (en dus een grotere winst) zal er niet zo gauw meer komen, tenzij men nieuwe consumenten kan aantrekken door het ontwikkelen van nieuwe producten op basis van bier (bier is dan dikwijls van minder belang dan de toevoegsels). Grotere winsten kunnen enkel nog gerealiseerd worden door bezuinigingen: méér produceren met minder personeel, delocalisering (verhuizing) en centralisering (zoveel mogelijk op één plaats) van de productie, besparen op grondstoffen, prijsverhogingen, enz… Dat is wat InBev onder leiding van het Braziliaansgekleurde topmanagement nu volop doet, zonder ook maar in het minst rekening te houden met onze Belgische brouwtraditie en biercultuur. Zythos vzw heeft de stellige indruk dat België Bierland voor InBev van geen tel meer is.

Maar het gaat verder dan dat. InBev doet nú op wereldvlak precies hetzelfde wat Interbrew hier bij ons in de laatste decennia van de 20ste eeuw al deed: brouwerijen kopen en sluiten. Voorbeelden? Boddingtons/Manchester (UK), Labatt/Toronto en Labatt/New Westminster (CAN), Pleven Brewery (BG), Hoegaarden en Belle-Vue/Molenbeek (BE), Oranjeboom/Breda (NL). Welke brouwerijen zullen de volgende slachtoffers zijn? Zythos vzw is fier op onze Belgische biercultuur. Maar Zythos vzw heeft ook respect voor de biercultuur elders in Europa en de wereld, en protesteert tegen deze handelwijze van InBev. Bier is méér dan cijfertjes alleen. Bier is ook cultuur. En in cultuur moet geïnvesteerd worden: door de overheid, maar ook door zij die het zich kunnen permitteren. AmBev (voor 56 % eigendom van InBev) kondigde onlangs aan dat het zijn kwartaalwinst verdriedubbeld had. Maar ja, InBev is méér bankier dan brouwer, wat wil je dan ?

Men zegt wel eens dat in het buitenland InBev het Belgisch biervlaggenschip is in wiens kielzog de kleintjes de weg naar de soms levensnoodzakelijke export kunnen vinden. Zythos vzw denkt dat importeurs de weg naar de kleinere brouwerijen al lang zélf gevonden hebben, ondermeer op het jaarlijks Zythos BierFestival (ZBF) in Sint Niklaas, het grootste bierfestival van het land (info: www.zbf.be).

Het gaat echter niet alleen over InBev. Moeten we herhalen dat in 2003 brouwerij Louwaege uit Kortemark overgenomen en gesloten werd door Alken-Maes? Het bier Hapkin bleef bestaan, maar, laat het ons proper zeggen, ‘veranderde’ van smaak en Louwaege Stout, Double, Faro, Brune Thouroutenaere, Akila pils en Flandrien verdwenen van de markt. Moeten we eraan herinneren dat Palm Breweries onlangs de gebouwen van De Gouden Boom (brouwerij, later brouwerijmuseum) in Brugge verkocht aan een Vilvoordse investeringsmaatschappij? Zythos vzw zal blijven protesteren tegen zulke nefaste ontwikkelingen. De statuten van Zythos vzw zeggen immers dat de vereniging zich tot doel stelt: "het bewaren en bevorderen van de Belgische biercultuur in de meest ruime zin".

Maar ú kunt er zélf ook wat aan doen: ga bewust op zoek naar een bier dat bij u past in plaats van blindelings te slikken wat de industrie u voorschotelt. Er zijn immers nog zovele bieren die wachten om geproefd te worden.
Kies, nu de keuze nog ruim is! Waarom niet eens een Oud Bruin geprobeerd, of een Oude Geuze of een Oude Kriek (of een ander fruitbier met écht fruit)? Of een authentieke Saison? Om niet te spreken van de tientallen minder bekende lekkere tripels of dubbels. Of van de honderden speciale bieren die niet in een vakje te duwen zijn.
En waarom niet eens iets bij een (mini)brouwerijtje uit uw eigen buurt gaan halen? Raadpleeg de volledige lijst van brouwerijen en bierfirma’s op deze website en u vindt er zeker eentje in uw streek.

Of beter nog, word lid van Zythos vzw en draag uw steentje bij aan het behoud van de ‘betere Belgische bierwereld’.

 

Zythos acties tegen Inbev

Inbev verliest... (flyer in pdf)
Het slagveld van Inbev
De sluiting van de brouwerij van Hoegaarden (december 2005)
"Save the Cream" voor het behoud van Boddington's in Manchester (november 2004)


Meer Bierplezier

 

ZBF - Kom eens kijken op het grootste bierfestival van België!
Zythos Bier Festival

Bezoek ons virtueel 
          biercafé, een plaats waar je gezellig kan keuvelen over bier 
          en andere onderwerpen.
Zythos Forum

 


Zythos steunt :

Bierebel.com

 

Home Contact

© Zythos VZW All Rights Reserved

Home Over Zythos De Zytholoog Agenda Acties Dossiers Het biercafe