Home   Contact Us
GEUZE/LAMBIK/KRIEK IDEALE ETIKET TRAPPIST OUD BRUIN

Dossiers

Deze dossiers zijn informatiepunten omtrent een aantal van de strijdpunten van Zythos. Uiteindelijk gaat het Zythos erom de consument juist te informeren omtrent bierzaken.

 

Dossier index
Etiketbieren
Het ideale Etiket
Zytholoog Archief


 

 

 

 

Het ideale etiket

België kent vele biersoorten.

Daar zijn we heel gelukkig mee. Haast elk biertje presenteert zich met zijn eigen etiket. Helaas is het ene etiket qua informatie al poverder dan het andere. Het lijkt wel of de info op het etiket omgekeerd evenredig is met de hoeveelheid bieren in ons land. Daar zijn we niet gelukkig mee.

De wetgever lijkt zich daaraan niet te storen. Hij stelt slechts minimale eisen aan wat op een etiket dient vermeld te worden. Als consumentenorganisatie willen wij meer. In het midden van de jaren '90 werd door De Objectieve Bierproevers (OBP) een ideaal bieretiket ontworpen. Op dit etiket werden alle gegevens die wij als verbruiker willen kennen over het bier dat we drinken bijeengebracht. Zythos ondersteunt nog steeds deze eisen en heeft daarom dit ideale etiket overgenomen.

Het komt er vooral op aan dat de gegevens op het etiket informatief en ondubbelzinnig zijn. Aan inhoudsloze marketingpraat heeft de consument niets. Bijvoorbeeld: een brouwer die op zijn etiketten schrijft dat het bier "gebrouwen is met het zuiverste water, de fijnste mouten en de edelste hoppen" vertelt kletspraat en geeft hiermee zeker geen ingrediëntendeclaratie. We gaan er namelijk a priori van uit dat hij geen bier brouwt met rioolwater, beschimmelde mouten en rotte hoppen!

Het ideaal etiket...

Etiketbieren

Kent België wel zovele biersoorten ?

Als je eens telt hoeveel biernamen er zijn in België kom je makkelijk aan aan getal boven de duizend. Als je echter gaat kijken hoeveel die bieren nu werkelijk van elkaar verschillen, kom je al op een heel ander getal. Verschillende bieren worden zelfs verkocht onder meerdere biernamen, en staan naast elkaar in het bierrek, met vaak een verschillende prijs. Dit fenomeen vatten we samen onder de noemer "etiketbieren", en is groter dan je aanvankelijk zou denken. Er zijn naar schatting zo een 400 etiketbieren op de markt.

Aangezien Zythos vzw een consumentenvereniging is, willen we dat de consument zo goed mogelijk weet wat hij koopt en drinkt.

Ons standpunt inzake etiketbieren is als volgt: "Indien een bepaald bier onder meer dan één naam wordt aangeboden en verkocht (etiketbier), dient op de etiketten van de afgeleide biernamen de naam van het originele bier (moederbier) vermeld te worden.

Onze vereniging begrijpt de economische en/of financiële redenen die sommige brouwerijen aanhalen om de productie van etiketbieren te rechtvaardigen, maar vindt deze geen voldoende grond om de consument niet correct te informeren over de werkelijke herkomst van het bier dat hij drinkt.

Definitie van een etiketbier...

 


Meer Bierplezier

 

ZBF - Kom eens kijken op het grootste bierfestival van België!
Zythos Bier Festival

Bezoek ons virtueel 
          biercafé, een plaats waar je gezellig kan keuvelen over bier 
          en andere onderwerpen.
Zythos Forum

 


Zythos steunt :

Bierebel.com

 

Home Contact

© Zythos VZW All Rights Reserved

Home Over Zythos De Zytholoog Agenda Acties Dossiers Het biercafe