Home   Contact Us
Confederatieleden West-Vlaanderen Oost-Vlaanderen Antwerpen Vlaams-Brabant Limburg Wallonië Buitenland

Over Zythos

Zythos is een confederatie van bierproefverenigingen. Hier vindt u alvast meer informatie over de structuur en de werking van Zythos VZW.

Wat is Zythos ?
Doelstellingen
Statuten
Contact
Lid worden
EBCU

 

 

 

 

Doelstellingen

De strijd is nog niet gestreden. De doelstellingen van OBP werden nog niet volledig bereikt. Waakzaamheid blijft nodig om onze Belgische biercultuur haar waarde en aanzien te blijven geven die zij terecht verdient. Het is dan ook niet verwonderlijk, dat haast onmiddellijk na het bekend worden van het einde van OBP een grote groep bierliefhebbers opnieuw bijeenkwam en unaniem stelde : “dit is niet het moment om te stoppen”.
Uit het intense overleg dat daarop volgde en met de inbreng van alle lokale verenigingen die voorheen deel uitmaakten van OBP, is dan op zeer korte termijn een nieuwe nationale biervereniging ontstaan, die op 22 februari 2003 officieel van start ging onder de naam “Zythos vzw”.

Er was niets mis met de doelstellingen van OBP. De nieuwe vereniging heeft deze dan ook nagenoeg woordelijk overgenomen. In de statuten wordt het doel als volgt verwoord :

De vereniging heeft tot doel het bewaren en bevorderen van de Belgische biercultuur in de meest ruime zin. Daartoe zal zij :

 • Projecten organiseren en/of stimuleren die het kenbaar maken van de Belgische bieren en hun smaken bevorderen;
 • Onregelmatigheden ten overstaan van de consument aanklagen;
 • Streven naar erkenning van Belgisch bier als onderdeel van onze cultuur, brouwerijtraditie, levensstijl en gastronomie.

Acties en activiteiten

In het spoor van OBP zal Zythos verder gaan met acties en activiteiten om haar doelstellingen te verwezenlijken. We sommen er hier slechts enkele op :

 • Blijvende aandacht en steun voor de traditionele en authentieke Belgische bierstijlen, zoals de bieren van spontane gisting (lambiek, geuze en afgeleide fruitbieren), de bieren van het type ‘oud bruin’, de tafelbieren, enz.
 • Het streven naar het vermelden van een botteldatum op de etiketten, in plaats van de niets zeggende houdbaarheidsdatum;
 • Het vermelden van een ingrediëntenlijst, zodat de consument wéét wat er in zijn bier wordt verwerkt;
 • Blijvende kritiek op het fenomeen van de etiketbieren, die voor ons een verstoring en een devaluatie van het Belgisch bierpatrimonium betekenen;
 • Blijvende strijd tegen de vervlakking en de verzoeting van de biersmaken; het stimuleren van brouwers die originele bieren met een uitgesproken smaak op de markt brengen.


Meer Bierplezier

 

ZBF - Kom eens kijken op het grootste bierfestival van België!
Zythos Bier Festival

Bezoek ons virtueel 
     biercafé, een plaats waar je gezellig kan keuvelen over bier 
     en andere onderwerpen.
Zythos Forum

 


Zythos steunt :

Bierebel.com

 

Home Contact

© Zythos VZW All Rights Reserved

Home Over Zythos De Zytholoog Agenda Acties Dossiers Het biercafe