Home   Contact Us
Confederatieleden West-Vlaanderen Oost-Vlaanderen Antwerpen Vlaams-Brabant Limburg Wallonië Buitenland

Over Zythos

Zythos is een confederatie van bierproefverenigingen. Hier vindt u alvast meer informatie over de structuur en de werking van Zythos VZW.

Wat is Zythos ?
Doelstellingen
Statuten
Contact
Lid worden
EBCU

 

 

 

 

ZYTHOS, IN DE SPOREN
VAN DE OBJECTIEVE BIERPROEVERS

De nieuwe nationale bierproeversvereniging Zythos komt niet zomaar uit de lucht vallen. Er is ook geen reden waarom we er omheen zouden willen draaien : Zythos is ontstaan door het verdwijnen van de vzw De Objectieve Bierproevers (OBP). De vraag die de laatste weken herhaaldelijk werd gesteld is dan ook : waarom is OBP ermee gestopt ? Het antwoord op die vraag is complex en voor een deel is het niet aan ons om hierop een antwoord te formuleren. Zonder te willen vervallen in rancuneuze of verwijtende reacties, of bepaalde personen met de vinger te wijzen, willen we toch enkele feiten op een rijtje zetten.

Ten eerste : OBP is niét ten onder gegaan door onenigheid over de doelstellingen. Op geen enkel ogenblik hebben deze ter discussie gestaan. Het beste bewijs daarvan is, dat de nieuwe vereniging Zythos de doelstellingen van OBP haast letterlijk heeft overgenomen.

Vervolgens : OBP is ook niet ten onder gegaan door gebrek aan of ruzie over acties of activiteiten. Zeker het laatste jaar, toen al moest gewerkt worden onder moeilijke omstandigheden, was op dit gebied eigenlijk heel succesrijk te noemen.

Wat OBP wél fataal geworden is, is een ernstig structuurprobleem, dat ertoe leidde dat de vereniging niet meer op een degelijke manier kon bestuurd worden. Peter Crombecq, de oprichter en eerste voorzitter van OBP heeft dit al terecht opgemerkt in zijn voorwoord van het laatste nummer van Den Bierproever. Waar hij niet op ingaat is de vraag hoe dit structuurprobleem kon ontstaan, en vooral ook waarom het niet kon opgelost worden.

Maar laten we wel wezen : OBP kan terugkijken op een welgevuld palmares van acties en activiteiten. Peter Crombecq zegt terecht : “OBP heeft een aantal bakens uitgezet die inspirerend hebben gewerkt voor zowel de wetgever, de brouwers, de bierhandels als de consumenten”. De volgehouden aandacht voor de traditionele Belgische bierspecialiteiten, zoals bijvoorbeeld de lambik en de geuze, heeft ertoe bijgedragen dat deze bedreigde biersoorten een nieuw elan kregen – denk maar aan de oprichting van de Hoge Raad voor de Ambachtelijke Lambikbieren (HORAL), waarin OBP en haar lokale afdelingen een niet te onderschatten rol hebben gespeeld. Veel van de lokale verenigingen van bewuste bierconsumenten die nu bestaan, zouden trouwens nooit het levenslicht gezien hebben als er niet iets geweest was als OBP. Het onderscheid tussen trappisten en abdijbieren, dat steeds meer tot de gewone consument begint door te dringen, is ook in belangrijke mate te danken aan de blijvende acties die OBP en haar leden daarrond hebben gevoerd. En zo zijn er nog talrijke voorbeelden aan te halen.

<<< terug naar Zythos


Meer Bierplezier

 

ZBF - Kom eens kijken op het grootste bierfestival van België!
Zythos Bier Festival

Bezoek ons virtueel 
          biercafé, een plaats waar je gezellig kan keuvelen over bier 
          en andere onderwerpen.
Zythos Forum

 


Zythos steunt :

Bierebel.com

 

Home Contact

© Zythos VZW All Rights Reserved

Home Over Zythos De Zytholoog Agenda Acties Dossiers Het biercafe