Home   Contact Us
Confederatieleden West-Vlaanderen Oost-Vlaanderen Antwerpen Vlaams-Brabant Limburg Wallonië Buitenland

Over Zythos

Zythos is een confederatie van bierproefverenigingen. Hier vindt u alvast meer informatie over de structuur en de werking van Zythos VZW.

Wat is Zythos ?
Doelstellingen
Statuten
Contact
Lid worden
EBCU


Aangesloten verenigingen in de provincie Antwerpen

Overzicht
Antwerpen
Berlaar-Heikant
Essen
Geel
Heist-op-den-Berg
Mechelen
Olen
Putte
Zandvliet
 

 

 

 

Antwerps BierCollege- Antwerpen

Wie zijn we

De doelstelling van het Antwerps BierCollege is het best uit te leggen door een verklaring van de naam Antwerps BierCollege te geven. Dit zorgt er meteen ook voor dat eventuele misvattingen meteen uit de wereld kunnen geholpen worden.

Antwerps:
NIET om mensen van buiten Antwerpen uit te sluiten
WEL om te benadrukken dat het een lokaal initiatief is, met geen aspiraties om op gewestelijk of nationaal niveau iets door te drukken. Dit om het onderscheid van ABC met een vorige biervereniging met Antwerpse wortels te benadrukken.

Bier:
NIET om enkelvoudig en puriteins met bier bezig te zijn
WEL om vanuit het centrale uitgangspunt van bier de wereld te verkennen. Dit wil uiteraard zeggen dat er dieper op bier kan ingegaan worden, maar ook dat het niet tot bier beperkt moet blijven. Bier is, ontegenzeggelijk, één van de goede dingen des levens, maar niet het enige, vandaar dat uitwijdingen naar andere dranken en voedingswaren moeten kunnen, al was het maar om het smaakpalet te toetsen. Het gaat ook over bier, niet restrictief Belgisch bier. Als we beweren dat het beste bier uit België komt dan moeten we de uitdaging van de vergelijking met buitenlandse producten zonder aarzelen tegemoet treden.

College:
NIET om er een elitaire, academische vereniging van te maken
WEL om het idee van "zuipclub" meteen uit te sluiten. Er mag gedronken worden, er moet zelfs gedronken worden, maar dronkenschap is niet het doel. Buiten het feit dat het de volgende dag meestal minder prettige gevolgen heeft, zorgt dronkenschap ook voor een verdoving van de smaak. We willen trouwens enorm benadrukken dat rijden onder de invloed van de drankduivel voor ons niet kan.
En om het niet noodzakelijk academische kantje even te weerleggen: De eerste betekenis van het woord "college" is "groep van mensen met eenzelfde doel die daartoe een lichaam vormen", en heeft in die zin niets te maken met een onderwijsinstelling. Wat niet wil zeggen dat er niet op een "hoger niveau" met bier mag worden omgegaan binnen ABC, het mag er alleen niet toe beperkt blijven.

Dat de naam" Antwerps BierCollege" afgekort kan worden tot het goedbekkende "ABC" is natuurlijk mooi meegenomen.

In wat vertaalt zich dit nu ? Wel, in een aantal activiteiten rond bier georganizeerd in de loop van het hele jaar. Dit kan gaan van bierproeverijen, naar brouwerijbezoeken, naar eventueel een brouwinitiatie. Lopende van Belgisch bier naar gerstenat uit de ons omringende en verdere landen, tot bier-afgeleide producten of "bier-concurrenten" (wijn, sterke dranken). Elk idee is goed, zolang het binnen de perken van het fatsoen valt.

Belangrijkste activiteiten

Lidmaatschapsvoorwaarden

lidgeld: 20 Euro (Enkel aanname van Zythos-leden)

Contact

Stadswaag 19
2000 Antwerpen
Telefoon: 0497/81.72.27

Internet

Website: www.antwerpsbiercollege.be
Email: ABC


Meer Bierplezier

 

ZBF - Kom eens kijken op het grootste bierfestival van België!
Zythos Bier Festival

Bezoek ons virtueel 
          biercafé, een plaats waar je gezellig kan keuvelen over bier 
          en andere onderwerpen.
Zythos Forum

 


Zythos steunt :

Bierebel.com

 

Home Contact

© Zythos VZW All Rights Reserved

Home Over Zythos De Zytholoog Agenda Acties Dossiers Het biercafe