Home   Contact Us
Confederatieleden West-Vlaanderen Oost-Vlaanderen Antwerpen Vlaams-Brabant Limburg Wallonië Buitenland

Over Zythos

Zythos is een confederatie van bierproefverenigingen. Hier vindt u alvast meer informatie over de structuur en de werking van Zythos VZW.

Wat is Zythos ?
Doelstellingen
Statuten
Contact
Lid worden
EBCU


Aangesloten verenigingen in de provincie Oost-Vlaanderen

Overzicht
Aalst
Baardegem
Beveren
Buggenhout
Dendermonde
Ertvelde
Gent
Lede
Ouwegem
Sint-Niklaas
Temse
Waasmunster
Zele
Zottegem
 

 

 

 

De Bierpallieters - Buggenhout

De Bierpallieters logo

Wie zijn we

De Buggenhoutse Bierpallieters werden opgericht in september 1990 onder impuls van Herman Maes, de toenmalige uitbater van Taverne "Pallieter", vandaar ook de keuze voor de naam "Bierpallieters". De vereniging is een feitelijke vereniging en wordt geleid door een bestuur van 9 personen. Momenteel tellen we een 40-tal leden. Ons lokaal "Tapperij Beukenhof" is gelegen in de Broekstraat 18 te Buggenhout Opstal. Het secretariaatsadres is Meir nr.6 eveneens te 9255 Buggenhout.

De Bierpallieters zijn een onderafdeling van de nationale bierproeversvereniging "VZW Zythos" op zichzelf lid van de Europese BierConsumenten Unie. De Bierpallieters streven dezelfde doelstellingen als Zythos na, weliswaar op kleinere schaal, door plaatselijke acties.

Verder hebben we onze maandelijkse bierproefavonden, waarbij alle aspecten van het bierproeven op een zeer wetenschappelijke manier benaderd worden. De proefavonden gaan normaal door in het molenhuis van de petattenmolen in de Krapstraat te Opstal-Buggenhout tegenover bakkerij Van Langenhoven. Deze kosten 2,5 euro om de vaste kosten te dekken (huur lokaal, ...).

Minimaal tweemaal per jaar organiseren we uitstappen naar brouwerijen en biermusea. Voor een zeer democratische prijs kan iedereen mee met de GRATIS Bierpallieterbus.

Om het grote publiek de smaak van dit bier te laten ontdekken of herontdekken, organiseren wij jaarlijks, en dit jaar reeds voor de vijftiende maal, ons Weekend der Spontane Gisting tijdens het laatste weekend van mei. Tijdens dit bierweekend kan je meer dan 60 artisanale bieren uit het Pajottenland proeven, aangevuld met het assortiment bieren van onze 2 Buggenhoutse brouwerijen (Malheur en Bosteels) en onze zelf gebrouwen Opst-ale (bij brouwerij De Graal). Dat het samenbrengen van zo'n assortiment bieren van spontane gisting niet evident is bewijzen de bezoekers uit Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en zelfs de Verenigde Staten van Amerika, mede natuurlijk met Belgische bezoekers uit de 4 windstreken. Wie tijdig reserveert op het nummer 0476-55 01 44 kan op zaterdag en/of zondag overnachten voor 15 euro (kamer en ontbijt inbegrepen).

Een nieuwe stap om de traditionele spontane gistingsbieren te beschermen en opnieuw de glorie te geven die zij verdienen werd in de loop van '97 genomen door de oprichting van de vzw HORAL, de Hoge Raad voor de Ambachtelijke Lambiekbieren. Deze vereniging is samengesteld uit producenten van traditionele lambiekbieren met daarbij vertegenwoordigers uit Horeca en consumenten die de traditionele lambiekbieren in hun hart dragen. Dat de Bierpallieters hierbij niet konden ontbreken is evident.
Wij droegen dan ook bij tot de oprichting van de vzw, alsook tot de organisatie van de eerste activiteit, de "Toer de Geuze !" op 19 oktober 1997. Op deze dag zetten 6 producenten hun deuren open voor het publiek, dat met eigen wagen of via een pendeldienst met speciaal hiervoor ingelegde autocars de Toer konden meemaken. Met een bezoekersaantal, dat in sommige brouwerijen de 1.200 personen overtrof, hoeft het niet gezegd dat deze eerste manifestatie meteen een groot succes was.


Belangrijkste aktiviteiten

Iedere maand: proeverij
Weekend der spontane: gisting laatste weekend van mei
(Zythos-reportage van Filip Geerts)

Lidmaatschapsvoorwaarden

Binnenlandse leden: 15 euro
Buitenlandse leden: 20 euro
Rekeningnummer: 751-0040665-62

Contact

Meir 6
9255 Buggenhout
Telefoon: 052/358309

Internet

Website: www.bierpallieters.be
Email: De Bierpallieters


Meer Bierplezier

 

ZBF - Kom eens kijken op het grootste bierfestival van België!
Zythos Bier Festival

Bezoek ons virtueel 
          biercafé, een plaats waar je gezellig kan keuvelen over bier 
          en andere onderwerpen.
Zythos Forum

 


Zythos steunt :

Bierebel.com

 

Home Contact

© Zythos VZW All Rights Reserved

Home Over Zythos De Zytholoog Agenda Acties Dossiers Het biercafe