Home   Contact Us
Confederatieleden West-Vlaanderen Oost-Vlaanderen Antwerpen Vlaams-Brabant Limburg Wallonië Buitenland

Over Zythos

Zythos is een confederatie van bierproefverenigingen. Hier vindt u alvast meer informatie over de structuur en de werking van Zythos VZW.

Wat is Zythos ?
Doelstellingen
Statuten
Contact
Lid worden
EBCU


Aangesloten verenigingen in de provincie Antwerpen

Overzicht
Antwerpen
Berlaar-Heikant
Essen
Geel
Heist-op-den-Berg
Mechelen
Olen
Putte
Zandvliet
 

 

 

 

Het Geno(o)tschap van de Pot - Olen

Wie zijn we

Het Geno(o)tschap van de Pot is een lokale biervereniging die zich inzet voor het behoud van de Belgische biercultuur. Reeds in 1987 werden onze eerste bierfeesten ingericht. Dit evenement duurde slechts één namiddag. Tijdens de daaropvolgende edities werd het festival uitgebreid tot een volledig weekend. De vereniging is een feitelijke vereniging en wordt geleid door een bestuur van 9 personen. Momenteel tellen we een 45-tal leden.Als bierclub maakten we vroeger deel uit van de overkoepelende organisatie O.B.P. Het Genootschap van de Pot is nu terug een onderafdeling van "VZW Zythos". We streven dezelfde doelstellingen als Zythos na, weliswaar op kleinere schaal en vooral door meer plaatselijke activiteiten.

Steun aan onze nationale drank is zeker nodig. De bieren van de groten worden steeds neutraler en vlakker van smaak en verloren vaak hun specifieke karakter. Er worden minder en goedkopere ingrediënten gebruikt (o.a. rijst) om de productie goedkoper en de winst groter te maken. De bieren werden aanzienlijk minder bitter (vroeger had een pils een bitterheid van 30 European Bitter Units, nu nog nauwelijks 15 à 20 EBU). Gelukkig zijn er nog (familie)brouwerijen die koppig hun eigen koers blijven varen, die tegen de smaakvervlakking en –verzoeting in bieren blijven brouwen met hun eigen, uitgesproken, herkenbare smaak. Zij doen géén toegevingen doen om “sneller” te produceren maar blijven brouwen met de gekende en eerlijke ingrediënten om bier te brouwen: water, (gerste)mout, hop en gist, met eventueel kruiden als extra toets.

We zijn ook lid van de Olense cultuurraad.Gedurende een aantal jaren is het Geno(o)tschap minder actief geweest. De bestuursleden werden wat ouder, sommigen verhuisden of verloren hun motivatie. Hierdoor werd het steeds moeilijker om een volwaardig festival in te richten. Ons motto : liever geen festival dan een beroerd/slecht festival! Met de resterende leden zijn we echter wel op regelmatige basis proefavonden blijven organiseren. In de loop der jaren mochten we op onze proefavonden steeds meer en meer jonge, enthousiaste bierproevers ontvangen. Op die manier is de interesse en motivatie opnieuw gegroeid waardoor we in staat waren om de draad weer op te pikken. Ons eerste hernieuwde festival vond plaats in mei 2007.

Op de voorbije bierweekenden hebben we reeds verscheidene bierthema’s aangekaart waaronder: Trappisten(alle gewone bieren, hun tafelbieren, alsook trappistenaperitieven), Lambiek, geuze en krieken, Waalse bieren, microbrouwerijen. We hebben eveneens verschillende jaren gewerkt met gastlanden waarvan telkens enkele speciale bieren op de kaart geplaatst werden. Op deze manier kwamen ondermeer Duitsland, Frankrijk en Luxemburg reeds aan bod. We zijn er trots op dat we regelmatig bezoekers van verschillende nationaliteiten mogen verwelkomen. (Niet enkel Belgen en Nederlanders maar ook Britten, Duitsers, Finnen en zelfs een enkele keer Amerikanen, Maleisiërs en Australiërs.)

Belangrijkste activiteiten

Iedere maand: proeverij (meestal laatste zaterdag van de maand, best op voorhand inschrijven)
Weekend der Belgische Bieren. (laatste weekend van april)
Uitstappen en bezoek aan andere bierfestivals.
Onze leden hebben recht op één gratis proefavond en krijgen steeds kortingen op de activiteiten.

Lidmaatschapsvoorwaarden

Binnenlandse leden: 20 euro
Buitenlandse leden: 20 euro
Rekeningnummer: 973-0346106-44
IBAN BE55 9730 3461 0644
BIC ARSPBE22

Contact

Bosmans Eddy
Koperstraat 45
2250 Olen
Telefoon: 0479/ 86 15 12

Internet

Website: www.genootschapvandepot.be
Email: Genootschap van de pot


Meer Bierplezier

 

ZBF - Kom eens kijken op het grootste bierfestival van België!
Zythos Bier Festival

Bezoek ons virtueel 
          biercafé, een plaats waar je gezellig kan keuvelen over bier 
          en andere onderwerpen.
Zythos Forum

 


Zythos steunt :

Bierebel.com

 

Home Contact

© Zythos VZW All Rights Reserved

Home Over Zythos De Zytholoog Agenda Acties Dossiers Het biercafe